New Zealands 'Great Walks' er noen fantastiske og godt tilrettelagte stier som ligger fordelt ut over hele landet. De 10 turene kan oppleves enten på egenhånd eller med guide og gir dere friheten til å oppleve den spektakulære naturen på helt egne premisser. Drøm dere vekk i landskap som varierer fra forlokkende urskog, innsjøer og elver til bratte fjell, dype kløfter og enorme daler. I denne artikkelen vil dere få en oversikt over de forskjellige turene. 

Hengebro i Tongrariro
Hengebro i Tongrariro

Lake Waikaremoana

Velkommen til hjemstedet til Tūhoe folket. Opplev de vakre breddene til innsjøen Lake Waikaremoana, også kjent som 'havet med det bølgende vann', og gå gjennom den forlokkende regnskogen, besøk avsidesliggende strender og nyt de imponerende fjellene. Turen kan enten startes i Onepoto i sør eller Hopuruahinei nord, og ender opp i den motsatte landsbyen. Turen er 46 km og er estimert å ta 4 dager og 3 netter. Det er tilsammen 5 enkle hytter og campingsteder på turstien og bemerk at de skal alle bookes på forhånd. Det er også kun lov å telte på de gitte campingstedene. 

Lake Waikaremoana | Credit: Chris McLennan
Lake Waikaremoana | Credit: Chris McLennan

Tongariro Northern Circuit

Utforsk det vulkanske hjertet til nasjonalparken Tongariro og et landskap som byr på sterke alpinske kontraster. På Tongariro Northern rundtur kan dere nyte synet av vakre vulkaner, spennende isbredaler, eventyrlige bøkeskoger, alpine enger og smaragdfargede innsjøer. Dere vil blant annet oppleve den vakre Lake Taupo i nord, den imponerende fjellkjeden Kaimanawa i øst og Mount Taranaki på vestkysten. En av fordelene med denne rundturen er at dere kan velge om dere vil ta hele rundturen eller kortere dagsturer, eller med en overnatting. De kortere turene er godt egnet for hele familien og for dere som har mindre tid i området. For dere som ønsker å ta hele turen er den 43.1 km og estimert å ta 3-4 dager med 2-3 overnattinger. Hver dag er estimert med gjennomsnittlig 8 timers gange, avhengig av fysisk form og været. Det er 3 hytter på turen, Mangatepopo, Oturere og Waihohonu. 

Tongariro National Park | Credit: Camilla Rutherford
Tongariro National Park | Credit: Camilla Rutherford

Whanganui Journey

Uforsk den sceneriske skjønnheten ved å padle opp Whanganui elven som renner gjennom den flotte nasjonalparken Whanganui, og nyt det fortryllende landskapet med vakre åser og skogkledde daler. Denne 145 km lange elvesafarien tar dere med fra Taumarunui til Pipiriki og det tar gjennomsnittlig 5 dager å fullføre i kano. Det er også mulighet for en kortere 3 dagers tur fra Whakahoro til Pipriki. Det er en rekke steder som er ideelle å stoppe og gå på tur hvor det er tilrettelagt med gode turstier. Et must er 'Bridge to Nowhere' som er blitt et ikon og et kjennemerke for Whanhganui nasjonalpark. Langs hele elven er det en rekke overnattingsmuligheter i form av hytter og campingsteder, noe som gir dere en større frihet med tanke på hvor fort dere vil bevege dere nedover elven. 

Den spennende Whanganui elven
Den spennende Whanganui elven

Abel Tasman Costal Track

Gyldne strender, forlokkende frodig urskog og et deilig mildt klima setter rammene for Abel Tasman Coastal Track, beliggende i nasjonalparken Abel Tasman nord på Sørøya. Denne populære turstien er estimert å ta mellom 3-5 dager og er 60 km. De fleste som går turen velger kun å gå den ene veien og ta en båttaxi på vei tilbake. Det er også mulighet til å ta en rundtur som varer 5-7 dager, men denne innlandsstien er veldig bratt og har ikke så mange utkikkspunkt. Det er 4 hytter og 18 campingsteder langs stien, som alle skal bookes på forhånd da dette er en veldig populær rute. 

Abel Tasman Coastal Track
Abel Tasman Coastal Track

Heapy Track

Beliggende i nasjonalparken Kahurangi, mellom et enormt tuelandskap, frodige skoger, palmer og det brusende havet på vestkysten, finner dere Heapy Track. Denne 78 km lange gåturen tar mellom 4-6 dager og er et uforglemmelig eventyr med en rik flora og fauna. Man kan velge å gå turen med utgangspunkt i Golden Bay eller fra Kohaihai på vestkysten. Det er 7 hytter og 10 campingsteder på ruten og skal bookes innen avgang.

Ved John Reid Hut, Heapy Track
Ved John Reid Hut, Heapy Track

Paparoa Track og Pike 29 Memorial Track

Beliggende i Paparoa nasjonalpark, tar Paparoa Track dere med på en uforglemmelig tur over alpine topper, kalksteinsgrotter og en frodig forlokkende regnskog. Turen er 55 km og er estimert å ta 3 dager. De tre hyttene Ces Clark Hut, Moonlight Tops Hut og Pororari Hut er alle gode overnattingssteder. Her får dere virkelig oppleve deler av den historiske ruten gullgraverne tok, så vel som en helt fantastisk utsikt over naturen. Pike 29 Memorial Track er under kontruksjon og vil tidligst åpne i desember 2020. 

Paparoa Range, en del av Paparoa Track
Paparoa Range, en del av Paparoa Track

Routeburn Track

Det ultimate alpineventyret som tar dere mellom nasjonalparkene Fiordland og Mount Aspiring tar dere med mellom vakre enger, speilblanke vann og enorme mektige fjell. Dette er et uforglemmelig eventyr dere sent vil glemme. Turen er 33 km og tar mellom 2-4 dager å fullføre. Det er også mulig å gjøre dette til en rundtur. Det er 4 hytter og 2 campingsteder hvor dere kan overnatte, og disse skal bookes på forhånd i høysesongen. Været kan være lunefullt så det anbefales at dere kommer godt forberedt. 

Routeburn Track | Credit: Stewart Nimmo
Routeburn Track | Credit: Stewart Nimmo

Kepler Track

Med sitt voldsomme tuelandskap, spektakulære fjell og enorme bøkeskoger, byr Kepler Track i Firordland nasjonalpark på et uforglemmelig villmarkseventyr. Her kan dere oppleve de fascinerende Luxmore Caves, den vakre utsikten over Lake Te Anau og de imponerende Iris Burn Falls. Denne rundturen er tilsammen 60 km og er estimert å ta 3-4 dager. Her er det 3 hytter og 2 campingsteder som alle skal bookes på forhånd i høysesongen. 

Kepler Track | Credit: Tourism NZ
Kepler Track | Credit: Tourism NZ

Milford Track

Opplev en av de vakreste gåturene i verden mens dere går langs enorme daler, urgammel regnskog og nyter synet av de mektige fjellene med de imponerende fossene. Milford Track ligger i Fiordland nasjonalpark og er 53.5 km og tar ca 4 dager. Det er 3 hytter på turen som alle skal bookes på forhånd og det er ikke lov å campe på denne turen på grunn av det sarte økosystemet. 

Spektakulær elv langs Milford Track
Spektakulær elv langs Milford Track

Rakiura Track

Beliggende på Stewart Island, New Zealands 3 øy, i nasjonalparken Rakiura, finner dere den spennende gåturen Rakiura Track. Nyt de vakre og stille omgivelsene med den forlokkende skogen, fuglesangen og nydelige stranden som rammer. Rakiura Track er en 32 km lang rundtur og tar 3 dager å gjennomføre. Det er 2 hytter, Port William og North Arm, og 3 campingsteder, Maori Beach, Port William og North Arm, hvor dere kan bo. Det anbefales å booke overnattingssteder på forhånd. 

Rakiura Track
Rakiura Track

På alle de fantastiske turene er det viktig å ta forhåndsregler og respektere både naturen og sin egen kapasitet. Turene er tildels fysisk krevende og varer over flere dager og været på New Zealand kan være utrolig lunefullt og uforutsigbart - uansett årstid. Det er viktig å vite at dere skal booke overnattingssteder på turene på forhånd i høysesongen da det er begrenset plass i de forskjellige hyttene og campingstedene. Resten av året er det førstemann til mølla prinsippet som gjelder. Det er ikke lov å campe utenfor de gitte områdene (avhenger fra sted til sted) da det kan være skadelig for naturen og det sarte dyrelivet. Det anbefales også at dere har en nødkontakt som kan ta kontakt med redningsselskapet, da det er flere områder som har dårlig eller ingen dekning. Det anbefales også at dere utfyller et formular om estimert start og slutt på redningsselskapets hjemmeside. Formularet finner du i linken her!

Vi er alltid klare for å hjelpe deg med å skreddersy din drømmeferie og oppleve de fantastiske turstiene på New Zealand. Ta kontakt med en av våre reiseeksperter for å starte planleggingen.