Det er ingen tidspunkter hvor man ikke kan eller bør reise til Afrika. Været blir ofte opplyst om for å vite når man ikke bør reise, men uansett når man vil til Afrika, kan man ikke unngå å få store opplevelser med hjem. Det er all grunn til å reise til Afrika året rundt.

I tillegg opplever Afrika, som på alle steder på kloden, at været også er blitt mer på "tvers" av statistikker og "normale" forventninger. Riktig nok kan det komme de vanlige veldig tørre periodene, og tørke eller for mye vann som fortsatt er et problem for de lokale i utsatte delene av kontinentet.

For gjestene betyr det dog "kun" at man skal forvente at det kan komme masse regn som sol uansett periode og land. Husk dog at man i de landene vi har inkludert her, har den omvendte varme perioden i forhold til oss i Norden. Har vi varme og sommer er det kjølig i Afrika og omvendt. Nå er kjølig ikke nødvendigvis kaldt for oss, men forskjellene kan dog merkes.

Her et par korte punkter om gode perioder for de enkelte landene, og når det er noe helt ekstraordinært å oppleve gjennom året, eller hvordan været kan forventes å bli:

Når bør man reise til Kenya?

Den store gnu og sebravandringen er på toppen fra omkring juli/august til omkring oktober. Januar til mars er årets varmeste måneder, men juli til oktober er oftest de tørreste. De månedene er ekstra gode i Samburu og Tsavo. Bestigning av Mount Kenya er også best i disse månedene. Det er mest regn rundt april-mai og november.

Når bør man reise til Tanzania?

I Serengeti har man fra desember til omkring juni den store gnu og sebravandringen. Tarangire National Park, Selous, Mukumi og Ruaha er best i våre sommer/høstmåneder, men det kan bli uendelig varmt omkring oktober. Som ved Kenya er fjellstigning best når det er tørt, så for Kilimanjaro er det mest optimalt omkring januar-februar og august til oktober. Mest regn omkring april-mai og november i nord, men våre vintermåneder kan være ganske regnfulle i Selous og Ruaha, samt Mikumi.

Når bør man reise til Uganda?

For de fleste er det trekket til gorillaene som spesielt lokker. Her er rådet enkelt - dere skal reise når det er mulig å få fatt på noen av de veldig få billettene som er til parkene, hvor disse kjempene holder til. Uansett årstid vil det oftest være fuktig eller småregn, men generelt sett så er det mars-mai og omkring november, at den største mengden med regn faller. Det kan gjøre trekket litt mer utfordrende.

Når bør man reise til Botswana?

For safarien så er det de tørre månedene som vinner. Vår, sommer og høst er optimalt for safari, men også pga. vannmengden i Okavangodeltaet. Vannmengden i Victoria Falls i nabolandene Zimbabwe og Zambia er dog høyst omkring mars til mai, og markant, omkring 95%, mindre i vår høstsesong.

Det imponerende Okavango Delta

Når bør man reise til Namibia?

De tørre og kjølige månedene rundt vår sommer er for mange den beste tiden. Det er mest regn fra januar til april. I den sentrale delen av den tørre Namib-ørkenen kan temperaturene i deres sommerperiode svinge fra over 40 grader om dagen til under frysepunktet om natten - altså innenfor 12 timer.

Når bør man reise til Sør-Afrika?

Dette enestående landet har et par ting å ta høyde for. Utover at ha sommer når vi har vinter, så har man dessuten to veldig forskjellige regnperioder. I vår vinter er Cape Town regionen i sør varm og solrik, mens man i nord, bl.a. ved Kruger-parken, opplever den varme, men veldig ustabile og mest regnfulle perioden. Omvendt bør man nok ikke planlegge de store vandreturene omkring juli til september i Cape Town. Her er været kjølig, vindfullt, disig og ganske regnfullt. 

Mot nord er det nok kjøligere, ned til frost i visse områder om natten, men flott vær med endel sol. Den beste tiden for safari i Kruger er rundt våre sommermåneder. De store flokkene med hvaler ved Cape regionens kyster kan sees i vår sensommer og høst.

Når bør man reise til Seychellene?

Det er mest regn i våre vintermåneder, men det er spesielt Mahé som får mest. De øvrige øyene slipper normalt sett unna med mindre nedbør. Vindretningen betyr også endel for tangen på stranden.

Når bør man reise til Mauritius?

Regn og perioder med syklonvarsel er typisk fra desember til mars, som også er den varmeste perioden. Det betyr dog ikke, at man ikke godt kan finne fint vær på deler av øya - spesielt på vestsiden, mens andre deler av øya har regn og blest. Den østlige siden av øya og spesielt den sentrale delen av øya får mest nedbør.

Når bør man reise til Kenya-kysten og Zanzibar?

Det er mest regn rundt april og mai, samt november. Det er varmest i våre vintermåneder, og når det er roligere på vannet. Det gjør det også optimalt for dykking, snorkling og fisking.

Se alle våre safarireiser
Se alle reiser til Afrika

Vi i BENNS er alltid klar til å hjelpe dere med å skreddersy drømmeferien deres i Afrika. Kontakt en av våre reiseeksperter og start planleggingen nå.

Fantastiske Zanzibar