Elsker dere å reise? Vil dere gjerne handle mer ansvarlig? Så kombinér de to tingene ved hjelp av disse 12 tipsene til en mer bæredyktig reise.

Tips nr. 1: Unngå å kjøpe vann på flaske

Når dere reiser kan det være en god idé å medbringe egen vannflaske. Det finnes mange slags plast- og metallflasker beregnet til gjenbruk så man unngår både utgiften og forurensningen som følger med forbruket av engangsflasker. Det finnes mange muligheter for å fylle opp flasken underveis; flyplasser, togstasjoner, restauranter osv. har alle gode muligheter for rennende vann. I land hvor det ikke anbefales å drikke vann fra kranen så er det en god idé å investere i en flaske med et integrert filter som renser vannet innen du drikker det.

Tips nr. 2: Bruk lenger tid på hver destinasjon

Her gjelder den gyldne tommelfingerregelen at jo lenger vekk dere reiser, jo lenger tid bør dere bli på destinasjonen. Dette er jo i seg selv en god regel, som gir dere bedre tid til å lære det enkelte reisemål å kjenne og fordype dere i fantastiske opplevelser på stedet! Nyt heller én lang reise enn flere små ferier-i-ferien.

Tips nr. 3: Bruk offentlig transport istedet for taxi

De fleste turistdestinasjoner har en eller annen form for offentlig transport. Hver gang dere har muligheten så gjør som de lokale og få den mest autentiske - og samtidig mest bæredyktige - transportopplevelsen. Rundt omkring i verden finnes det mange forskjellige transportformer, som vi ikke kjenner til hjemmefra, og transport i seg selv kan være en morsom reiseopplevelse. Prøv f.eks den lille tuk tuk'en i Thailand, minibussen Matatu i Kenya eller en trotro i Ghana, hvor dere sitter side om side med de lokale. Blir dere sultne underveis så kan dere til og med handle ut av vinduet hos de selvstendige gateselgerne som tilbyr både søte og salte saker hvis dere har noen mynter klare. 

Tips nr. 4: Bruk sykkel eller gå til fots

En gåtur er en fantastisk måte å oppleve nye steder på. Dere får god oversikt av området, samtidig med at dere øker muligheten for å falle over noen skjulte skatter dere aldri ville funnet i guideboken. Dere kan ofte komme til å besøke steder, som dere ikke har mulighet for å komme frem til med bil, tog eller buss. Så velg å gå de korte distansene, og til de litt lengre turene kan dere eventuelt bruke sykkelen mens dere nyter litt vind i håret på en sittende sightseeing.

Tips nr. 5: Gjenbruk av reiseutstyr og handlenett

I stedet for å styrte ut og kjøpe nytt reiseutstyr når deres neste eventyr begynner å nærme seg, så kikk i bruktbutikker etter diverse reiseutstyr. Det gjemmer seg mange skatter i disse butikkene, og dere kan finne ting som er så godt som nytt - og til en billig penge. En annen god idé - både hjemme og på reisen - er å ha et handlenett liggende i vesken. Dette kan dere bruke hver gang dere kjøper matvarer eller suvenirer, og på den måten slipper dere å kjøpe eller ta imot plastikkposer.  

Tips nr. 6: Pakk lite og lett

Dette kan være en stor utfordring for de fleste, men mestrer man kunsten, er det mye å vinne på her. Det er både lettere å komme seg fra A til B uten alt for mye bagasje, og så slipper man å betale for ekstra bagasje. Så fyll opp kofferten med kun de viktigste tingene og reis ut i verden!

Tips nr. 7: Spis lokalt

Når dere spiser lokalt, støtter dere den lokale økonomien. På den måten får lokalsamfunnet best gavn av turismen, som i mange tilfeller er en bærende del av områdets innkomst og kan bety alt for hardtarbeidende familier. En annen gevinst ved å spise lokalt er at de råvarene som maten er tilberedt på, har en kortere reise fra natur til tallerken. I mange tilfeller vil det være snakk om friske råvarer fra lokalområdet. Dette er både en sunnere og mer bæredyktig måte å spise på.

Tips nr. 8: Ta med eget service (bestikk, tallerkener...)

På mange reisemål vil dere bli møtt av et overdådig mekka av forskjellig street food, som er en utrolig god måte å oppleve det lokale kjøkkenet på. Denne type måltid spises typisk stående foran street food vognen, eller sittende på små stoler med bestikk, tallerken m.m. av plastikk. Selv om denne formen for spising er både hyggelig og autentisk, er den mengden plastikk ikke godt for klimaet. Det kan dere heldigvis endre på ved f.eks. å ta med eget bestikk - dette kan fås i f.eks bambus, som er organisk nedbrytende, eller ta med et sett fra kjøkkenskuffen hjemmefra. 

Tips nr. 9: Ta en dusj istedet for et bad

Å ta en dusj bruker 7 ganger mindre vann enn å ta et bad, så budskapet her er ganske enkelt, spesielt hvis dere besøker steder hvor ferskvann er en mangelvare. Dessuten får dere også mer tid til opplevelser, hvis dere kun nøyes med en rask dusj.

Tips nr. 10: Gjenbruk av håndklærne på hotellet

Selv om vi aldri ville gjort det hjemme, har vi som reisende en tendens til å kaste håndklærne på gulvet etter bare ét enkelt bruk. På mange hoteller informerer man allerede i dag om det nødvendige i å bruke håndklær mer enn én gang for miljøets skyld. Så følg rådet som ofte står skrevet på en flyer på badet, og bruk håndklærne som dere ville gjort der hjemme = flere ganger. På denne måten spares det for mye vann og energi.

Tips nr. 11: Klimakompenser flyreisen deres

Når dere reiser med BENNS kan dere velge å klimakompensere flyreisen deres. Dette betyr helt enkelt at dere nøytraliserer CO2-avtrykket deres ved å betale en kompensasjon som er sammenlignbar med det utslippet som flyreisen deres utgjør. Denne kompensasjonen støtter direkte prosjekter som arbeider med CO2-reduksjon, og som samtidig støtter lokalbefolkningen i utsatte områder. 

Tips nr. 12: Overhold lokale tradisjoner

Sist, men ikke minst, handler det å være en bæredyktig reisende ikke kun om å behandle miljøet godt. Det handler også om å behandle de menneskene som man møter underveis godt. Her kan det være gunstig å sette seg inn i reisemålet innen turen går ut i den store verden, og f.eks. lære litt om språket og kulturen, så møtet med de enkelte befolkningene er så respektfullt som mulig. Det kan være gjennom å hilse på den tradisjonelle måten eller ved tildekning ifm. besøk på religiøse steder.

Nå er dere forhåpentligvis litt bedre rustet til å ta deres ansvarsbevissthet med ut i verden og handle bæredyktig på deres neste reiseeventyr!

God bæredyktig reise
God bæredyktig reise