En reise til Thailand har i mange år vært et av nordmenns foretrukne reisemål. Det er det mange grunner til. Fascinerende kultur, vennlig befolkning, fantastisk mat, mye verdi for pengene og som oftest utrolig behagelig vær.

Været i Thailand er tropisk og kjent for å være noe av det beste på kloden med temperaturer mellom 24 - 29 grader hele året rundt. Det er aldri for kaldt, sjeldent stekende varmt, og regnet faller ganske forutsigbart og etterlater de tropiske øyene evig grønne og frodige. Badevanntemperaturen ligger de fleste steder på den andre siden av 25 grader. Thailand er dog påvirket av både den østlige og vestlige monsunen som gjør at været på bl.a. de mange øyene i Sør-Thailand har distinkte sesonger som man skal være klar over.

Phukets hvite strender

Det beste tidspunktet for reiser til Thailand

Været i Thailand kan grovt sagt inndeles i tre sesonger: Den 'grønne' sesongen fra juni til november, den 'kjølige' sesongen fra desember til mars og den 'varme' sesongen fra april til mai. Det er dog aldri kaldt i Thailand, og den 'kjølige' sesongen har fortsatt høye dagtemperaturer, men dog mer behagelig temperatur om kvelden, og ikke minst behagelig luftfuktighet.  

Den 'kjølige' sesongen (desember - mars)

Høysesongen i Thailand ligger i perioden fra desember til slutten av mars. I denne perioden er det nesten ikke regn, luftfuktigheten er passe lav, temperaturen om dagen høy og kvelden behagelig lun/varm, og været er generelt strålende med den ene solskinnsdagen etter den andre. Når været er så solrikt, relativt tørt og mindre fuktig betyr det naturligvis også, at det er populært å reise dit i denne perioden. Derfor vil det også være mange reisende som besøker området og de mange vakre øyene. Spesielt fra vestlige land i nord hvor vinteren gjør sitt. Det er derfor alltid en god idé å være tidlig ute med bestilling av reiser. Det er dog forskjell på hvilke øyer i det sørlige Thailand man helst bør besøke i denne perioden. Les mer nedenfor.

Den 'varme' sesongen (april - mai)

Fra april måned begynner det for alvor å bli varmt i Thailand, og luftfuktigheten vil stige. Det vil typisk begynne å regne mer, spesielt om natten. Men i denne perioden kan man ofte gjøre noen gode kjøp etter påske, da europeerne på dette tidspunktet begynner å se mer mot Middelhavsområdet. Det vil være mange timer med solskinn i denne perioden. Igjen - det er forskjell på hvilke øyer i det sørlige Thailand, man helst bør besøke i denne perioden. Les mer om dette senere.  

Den 'grønne' sesongen (juni - november)

I denne perioden vil det generelt regne mer. Det betyr så motsatt at landet blir grønt, frodig og innbydende på mange måter. Det vil være gode perioder med knapt så mye regn og masse sol. Spesielt er juni-juli mange steder et ganske fint tidspunkt. Det tunge regnet finner typisk sted i perioden september - oktober, hvor ingen steder i Thailand slipper unna. I november begynner monsunsesongen så smått og avta, spesielt mot slutten av måneden. Generelt skal man være oppmerksom på at når det regner i Thailand så regner det mye og raskt, hvor været etterpå typisk klarner fort opp igjen. Det er typisk ikke snakk om vedvarende regn over flere dager.

PS: Ovenstående er mer generelle betraktninger basert på historiske data. Men klimaet i Thailand er også under forandring på grunn av klodens generelle oppvarming, og man ser i øyeblikket ofte at det kan regne på tider man ikke så tidligere, og det gode været kan f.eks. komme senere enn vanlig. Så det skrevne er med forbehold for endringer på grunn av den globale klimaforandringen. 

Phraya Nakhon Cave ved Hua Hin

Den beste tiden å reise til øyene: Østkysten

På den thailandske østkyst i den sørlige delen av Siambukta ligger en rekke fantastiske øyer, som mange sikkert har besøkt eller i hvert fall har hørt om. Disse øyene er legendariske for deres vakre strender, klare, lune vann, flotte hoteller og god mat med alt det gode fra havet. Her snakker vi om Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao, de tre øy-perlene som ligger ganske nære hverandre, og som mange besøker på øyhopping. Når er den beste tiden for å besøke disse øyene?

Øyene har alle høysesong fra mars til september, hvor det beste tidspunktet er april-mai og juli-august. Her får man fantastisk vær, herlig vann og ofte blå himmel. Man kan godt besøke øyene fra oktober - februar og få sol, men man skal være oppmerksom på at havet er noe mer kraftig i den perioden, som gjør at mange hoteller faktisk ikke holder åpent i den perioden. 

Chaweng Beach på Koh Samui

Den beste tiden å reise til øyene: Vestkysten

På den thailandske vestkysten ut til Andamanhavet ligger en annen rekke fantastiske øyer/områder, som mange sikkert har besøkt eller i hvert fall hørt om. Disse øyene/områder er også legendariske for deres vakre strender, klare, lune vann, flotte hoteller og god mat med alt havet har å by på. Her snakker vi spesielt om Pkuket, hele øy-havet i Phang Nga-bukta med Koh Yao Yai, og Krabi-området med bl.a. Phi Phi øyene. Når er den beste tiden for å besøke disse øyene/områdene?

Øyene har alle primær sesong fra desember til mars, hvor man får fantastisk vær, lekkert vann og ofte høy blå himmel. Man kan godt besøke øyene fra april - mai og få mange gode solskinnsdager. På det tidspunktet er det mulig å gjøre en riktig god handel, da hotellprisene ofte faller en del etter den norske påsken. Det begynner å regne noe mer, typisk om natten, men på denne tiden av året er det virkelig mulighet for å få verdi for pengene.

Perioden midt juni - juli kan også by på mye sol og deilig vær, avbrutt av noen regnskyll. I denne perioden er det nok spesielt Phuket som kan være interessant.

Reiser i august - november i denne regionen kan ikke anbefales.

Phi Phi øyene i Phang Nga bukten

Den beste tiden å reise til Bangkok

Bangkok kan man besøke året rundt, men den beste perioden er nok som på vestkysten fra desember - mars. Generelt er Bangkok veldig varm og ofte fuktig på grunn av de mange menneskene og den enorme trafikken. Unngå Bangkok i april (veldig fuktig) og i september (mye regn). Men været i Bangkok kan ofte være uforutsigbart, så ta forbehold for ovenstående. Byen er dog ganske fantastisk, og er et sted man bør besøke på en reise til Thailand.

Wat Arun i Bangkok

Den beste tiden å reise til det nordlige Thailand

I Thailands kjøligere nord finner man en rekke sjarmerende byer som bl.a. Chiang Mai, Pai, Mae Hong Son og Chiang Rai. Her finner man et mer behagelig klima enn lenger sørpå. Perioden fra desember til februar er det beste tidspunktet å besøke dette område på med temperaturer på ca. 29-30 grader og kjølige kvelder som kan gå helt ned til 13 grader. I byene og i fjellene kan man komme tett på frysepunktet. Hvis man ønsker å vandre i høylandet, skal man huske å ta med varmt tøy. Men i denne perioden er luften generelt 'sprø' og med lav fuktighet.

Doi Suthep templet i Chiang Mai
Doi Suthep templet i Chiang Mai

Den beste tiden å reise til Thailand: Siambukta

Siambukta ligger noe mer beskyttet imot monsunen, og derfor har man også en litt annen værsituasjon. De typiske reisemålene er Hua Hin og Pranburi i buktens vestlige side og øyene Koh Chang og Koh Kood i den østlige delen.

Koh Chang / Koh Kood
Øyene her har typisk tre sesonger i likhet med øyene i det sørlige Thailand: Den 'kjølige' sesongen fra november til februar, den 'varme' sesongen fra mars - mai og den 'grønne' sesongen fra juni - oktober. Den 'kjølige' sesongen, i våre vintermåneder, er også den mest travle med veldig flott vær med mye solskinn, blå himmel og et rolig hav. Her er det mange mennesker, spesielt på Koh Chang. Temperaturen ligger typisk mellom 27-30 grader, og selv om regn er sjeldent, kan det som alltid i tropene komme et tordenskyll fra tid til annen.

I den 'varme' sesongen kommer dagtemperaturen lett opp i 30 grader og mer, og fuktigheten kan være høy. I april spesielt kan det også i denne perioden være mange mennesker, spesielt på grunn av det thailandske nyttår, Songkran, som alltid er den 13. april, men det feires flere dager før og efter. Nyttåret feires med vann. Det som tidligere var et ærbødig renselsesritual, er i dag avløst av veritable vannkamper med enorme vannpistoler/geværer. En morsom opplevelse å se fra avstand, men kan ikke anbefales å delta i.

Pranburi / Hua Hin / Cha Am
Siambuktas vestkyst er skjønn hele året rundt. Det er sesonger også her, men de er mindre uttalte. Så man sier normalt, at hit kan man reise til hele året. Men generelt er noen måneder bedre enn andre, og typisk er den beste perioden fra november til januar med masse solskinn, kjøligere kvelder og tålelig luftfuktighet.

Det beste her er nesten at motsatt fra de fleste andre nevnte reisemålene i Thailand, er Hua Hin og Pranburi ikke overfylt med turister. De fleste har ofte travelt med å dra sørpå til øyene. Den tropiske øy-fornemmelse er vanedannede, men i Hua Hin og Pranburi får dere noe helt annet: Vakre strender, herlig avslappet byliv med veldig god mat, flotte hoteller og også noen fine kulturelle severdigheter, som ikke ses på øyene. For mange innfødte er dette område deres foretrukne feriested. Nærheten til Bangkok - 2-3 timer i minibuss - gjør også området lett tilgjengelig.


Se alle våre reiser til Thailand her.
Se alle våre reiser til Asia her.

Vi er alltid klare for å hjelpe deg med å skreddersy din drømmeferie i Thailand. Ta kontakt med en av våre reiseeksperter for å starte planleggingen nå.

Stranden ved Hua Hin
Stranden ved Hua Hin