Reiser til Sri Lanka kan foretas hele året for det er alltid et eller annet sted på øya hvor været er bra. Det vil alltid være mulig å sammensette en reise til Sri Lanka, hvor man kan oppleve landets store attraksjoner: Den fascinerende kulturen, de vakre strendene og det imponerende dyrelivet, til lands og til vanns, uansett tidspunkt. Kun tidspunktet for reisen deres er avgjørende for hvilken del(er) av landet dere får oppleve. Uansett hvilket tidspunkt dere reiser på så venter en fantastisk opplevelse for Sri Lanka er helt unikt land ut fra den mengde med forskjelligartede opplevelser som man kan finne på et relativt begrenset areal.

Sigiriya klippen i landets kulturelle trekant
Sigiriya klippen i landets kulturelle trekant

Det beste tidspunktet for reiser til Sri Lanka

Sri Lankas vær er påvirket av to monsunvinder som betyr at når den sørlige og vestlige delen av landet er rammet av monsun, vil den østlige og nordlige delen av landet være bra å reise til, og motsatt. Generelt er det best å besøke den vestlige og sørvestlige delen med f.eks. Galle Fort, Bentota, Colombo og Negombo i perioden fra november til mars, mens det er best å besøke den østlige og nordlige delen med Trincomalee, Arugam Bay og Jaffna i perioden april til november. 

PS. Ovenstående er mer generelle betraktninger basert på historiske data. Men klimaet er også i Sri Lanka under forandring på grunn av klodens generelle oppvarming, og man ser i øyeblikket ofte at det kan regne på tider man ikke så tidligere, og det gode været kan f.eks komme senere enn vanlig. Så det skrevne er med forbehold for endringer på grunn av den globale klimaforandringen.

Cargills bygningen i Colombo
Cargills bygningen i Colombo

Når rammer monsunen Sri Lanka?

Ingen ønsker for mye regn på ferien, heller ikke når man skal til Sri Lanka. Så derfor er det godt å vite når landet er påvirket av monsunen. Landet er som nevnt påvirket av to monsunvinder: Yala monsunen og Maha monsunen.

Yala monsunen bringer regn til den vestlige og sørvestlige delen inkl. høylandet fra april/mai til september. Den mest regnfulle perioden er fra april til juni. Yala monsunen er den kraftigste av de to monsunene.

Maha monsunen bringer regn til landets østlige og nordøstlige del i perioden fra november til mars med mest regn i månedene november og desember.

Det ligger en mindre 'inter-monsun' periode fra oktober til november, hvor været kan være rett ustabilt med utbredt regn over hele landet.

Åndeligheten er stor i Sri Lanka
Åndeligheten er stor i Sri Lanka

Gjennomsnittstemperaturen i Sri Lanka

Sri Lanka ligger ganske nær ekvator, hvilket betyr ganske konstante temperaturer året rundt. I de kystnære og øvrige lavtliggende områdene kommer temperaturen om dagen lett opp på 30 grader. Temperaturer faller med høyden, så f.eks. i Kandy i høylandet ligger temperaturen typisk i intervallet fra 18-22 grader, mens i Nuwara Eliya i te-høylandet synker temperaturen til mellom behagelige 14 og 17 grader. I høylandet kan nettene være ganske kjølige og enkelte steder nær frysepunktet, men her er man så også oppe i små 2.000 meters høyde.

I tropene er fuktigheten alltid en utfordring, også i Sri Lanka. I den sørvestlige delen av landet kan den lett komme opp på 90%, mens resten av landet som hovedregel har en gjennomsnittlig luftfuktighet på mellom 60% og 80%.

Temarkene i Sri Lankas høyland
Temarkene i Sri Lankas høyland

Reiser i perioden desember - februar. Hvorhen?

Vil man reise til Sri Lanka i denne perioden er den østlige delen av landet med Trincomalee, Jaffna og Arugam Bay ikke den beste. Det er landets vestlige og sørvestlige del man skal besøke. Vil man surfe er bølgene ved Weligama ideelle, strandlivet ved Unawatuna og Bentota er tiltrekkende, og vil man se ville dyr kan man besøke nasjonalparken Yala eller dra på hvalsafari fra Mirissa. Man kan besøke fantastiske Galle Fort med europeisk kolonistemning og høylandet med Kandy, te-hovedstaden Nuwara Eliya og den unike naturen ved Horton Plains er åpne for opplevelser. Ved Horton Plains ligger også pilgrimstedet Adams Peak (her skal man booke tid for gåturen opp).

Reiser i perioden mars - oktober. Hvorhen?

Mars måned er fortsatt fin for å besøke den vestlige og sørvestlige delen av landet. I løpet av april trenger Yala monsunen seg på, om enn som selv i april måned er fine muligheter for å spotte hvaler utenfor Mirissa. I mai måned er det Sri Lankas østlige og nordlige del som er best å besøke. Nå er det bl.a. anledning til å besøke den kulturelle trekanten med f.eks. Anuradhapura og Polonnaruwa, Trincomalle med mulighet for å spotte hvaler og delfiner og Jaffna med den unike tamilkulturen helt i nord. Det beste været får dere fra mars til september. Oktober ligger midt imellom de to monsunsesongene og kan by på skiftende vær med regn, torden og urolig vann.

Sri Lankas ville elefanter er unike
Sri Lankas ville elefanter er unike

Besøk i hovedstaden Colombo. Når?

Colombo er Sri Lankas livlige og fargerike hovedstad og kan besøkes hele året rundt. Været er generelt behagelig det meste av året med unntak i monsuntiden som her primært faller i perioden juni til september.

Besøk i perioden januar til mars:
Her viser byen seg fra sin beste side værmessig og byr på masse solskinn. Mange besøker byen i denne perioden også på grunn av Duruthu Perahera Festival som er i januar måned.

Besøk i perioden april til oktober:
I april kommer monsunen til Colombo med perioden juni til september som den våteste. Det er dog også mye solskinn innimellom regnskyllene. Mai måned er en fin måned for besøk da det er langt færre turister, og byen fremstår frisk og frodig på grunn av regnskyllene. Det er også mulig i denne perioden å få noen ekstra gode priser. Spør din reisekonsulent.

Besøk i perioden november til desember:
Fra november blir været veldig fuktig og varmt, men været er dog bra nok til å dra på sightseeing og foreta seg andre utendørsaktiviteter. I november finner Diwali feiringen sted.

Se alle våre reiser til Sri Lanka her

Se alle våre reiser til Asia her