Sett i fugleperspektiv, så er Grand Canyon-kløften et kjempearr - et brudd i jordens overflate. Men det er også en kraftig påminnelse om naturens krefter. Når du kikker ned, kan du få et glimt av Colorado-elven, som snor seg gjennom de rust-oransje klippene. Elven har brukt millioner av år for å skjære igjennom landskapet. Utsiktspunkter langs kløften tiltrekker store mengder av turister, men det er måter å finne rolige områder på også.

Colorado-elven i bunn av Grand Canyon-kløften, USA
Colorado-elven i bunn av Grand Canyon-kløften, USA

Ofte stilte spørsmål når reisen går til Grand Canyon National Park

  • Hvordan kommer du til Grand Canyon? 
  • Når er det best å besøke Grand Canyon? 
  • Hvilken del av nasjonalparken skal du besøke? 
  • Hvor lang tid skal du tilbringe i Grand Canyon? 
  • Hvordan kommer du rundt på sørsiden av kløften? 
  • Hvordan unngår du de største turistflokkene ved Grand Canyon? 
  • Hvilke gåturer er mulige i Grand Canyon?
  • Hvor i nasjonalparken finner du Grand Canyon Skywalk (glassbroen)?
Grand Canyon National Park, Arizona, USA
Grand Canyon National Park, Arizona, USA

Hvordan kommer du til Grand Canyon?
Grand Canyon National Park ligger i det vestlige USA, i den nordlige delen av delstaten Arizona. Den enkleste veien dit er å fly til Las Vegas eller Los Angeles, hvor du på gode fem eller åtte timer kan kjøre til Grand Canyon i en leiebil eller bobil.

Når er det best å besøke Grand Canyon? 
Uten å ta hensyn til dine ønsker og formål med besøket, så er det best besøke Grand Canyon National Park fra april til november. Hvis du drømmer om en lengre vandretur ned i kløften, bør du unngå juli og august, da temperaturen langs kanten av kløften kan bli opp til 30 grader, og nede i kløften kan den bli så ekstrem som 40 grader.   

Hvilken del av nasjonalparken skal du besøke? 
Det er i Grand Canyon National Park mulig å besøke både nordsiden, North Rim, og sørsiden, South Rim. Det er mest populært å besøke sørsiden av kløften, hvor du også finner Grand Canyon Village. Det er også på sørsiden du finner de fleste utsiktspunktene og vandreturene langs og ned i kløften.

Grand Canyon National Park, USA
Grand Canyon National Park, USA

Hvor lang tid skal du tilbringe i Grand Canyon?
Utsikten over kløften er det ikke mulig å bli lei av, så jo mer tid jo bedre. To netter er for de fleste det optimale i forhold til andre ønsker til opplevelser på reisen i det vestlige USA. Har du planer om å gå på langturer, er det kanskje greit å vurdere tre netter, så du får to dager til å utforske parken. Er du litt presset på tid på reisen, kan en enkel overnatting i området være nok. Men det er viktig å oppleve både soloppgangen og solnedgangen over Grand Canyon. Det er helt klart da kløften er på sitt flotteste!

Hvordan kommer du rundt på sørsiden av kløften?
Det er fire bussruter i og rundt Grand Canyon Village og Tusayan som henger sammen, og som gjør det enkelt å komme seg rundt uten å tenke på parkering. Det er også mulig å gå av og på bussene, så du kan gå de avstandene du ønsker.

Hvordan unngår du de største turistflokkene ved Grand Canyon?
Besøk parken på våren eller høsten. Kom tidlig på dagen. Stå opp før de andre, og stå i hvert fall opp og opplev den forrykende flotte soloppgangen over Grand Canyon. Du kan også velge å fokusere på den mindre besøkte nordsiden, North Rim. Under 5 % av de besøkende i Grand Canyon National Park besøker nordsiden, men det er også veldig få tjenester her.

Grand Canyon, Arizona, USA
Grand Canyon, Arizona, USA

Hvilke gåturer er mulige i Grand Canyon?
Det er flere korte, men også lengre vandremuligheter i Grand Canyon National Park. Spesielt på sørsiden av kløften. Mange drømmer om en tur ned til Colorado-elven, noe som er en uforglemmelig opplevelse, men som også dessverre er en stor utfordring for mange, så du bør vite om dette er noe for deg.

Avstanden fra kanten av kløften og ned til Colorado-elven virker ikke så stor, men alle høydemeterne gjør det til en krevende tur. Det er mulig å gå langs Bright Angel Trail og South Kaibab Trail til Colorado-elven, fra sørsiden av kløften.

Det er også andre muligheter for en god gåtur. På sørsiden er det en 22 km lang sti fra Hermest Rest, vest via Grand Canyon Village til South Kaibab Trailhed i øst. Du kan velge å gå hele eller deler av stien som følger kanten, og så ellers benytte gratis-bussene, som binder alle utsiktspunktene sammen med Grand Canyon Village, campingområdet og Tusayan.  

Hvor i nasjonalparken finner du Grand Canyon Skywalk (glassbroen)?
Grand Canyon Skywalk ligger IKKE i nærheten av den sørlige eller nordlige kanten av Grand Canyon National Park. Den er plasert i Grand Canyon West, og den er ikke en del av nationalparken. The Skywalk ligger på Hualapai-folkets land.