For hver av de 8 nasjonalparkene har vi noen anbefalinger, men det er i gjengeld mer tidskrevende å fordype seg i enkelte parker, så da gjelder det å prioritere. Uansett hva dere velger å gjøre, venter det noen utrolige spennende naturopplevelser på dere, når dere velger en kjør-selv ferie til noen av USA's beste nasjonalparker. 

Canyon Overlook, Zion National Park, Utah
Canyon Overlook, Zion National Park, Utah

Hvordan prioriterer dere nasjonalparkene? 

Tiden i de forskjellige nasjonalparkene avhenger mye av deres ønsker til opplevelser, tiden dere har og når dere reiser. For eksempel kan dere velge Bryce Canyon for å spare noen kilometer og kjøretid. Dere kan velge å besøke nordsiden av Grand Canyon for igjen å spare litt tid. Reiser dere i juli og august, bør dere på grunn av den høye temperaturen, vurdere å kutte Joshua Tree og Death Valley. De beste feriene er ofte der vi tør å velge bort noe, så kanskje dere skal nøyes med å bare besøke noen av parkene, og til gjengjeld ha bedre tid til å nyte de valgte parkene.

Ruteforslag med besøk i de nevnte nasjonalparkene

Los Angeles – (1) Joshua Tree National Park – (2) Grand Canyon National Park – (3) Bryce Canyon National Park – (4) Zion National Park – Las Vegas – (5) Death Valley National Park – (6) Sequioa & (7) Kings Canyon National Parks – (8) Yosemite National Park – San Francisco. Dette ruteforslaget er perfekt for tur både i bobil og bil. 

Joshua Tree National Park, California
Joshua Tree National Park, California

Parken med de beste solnedgangene: 

Joshua Tree National Park, California

Ikke langt fra storbyen finner dere naturskjønne Joshua Tree National Park, som byr på klippeformasjoner som alle er ulike. Gled dere også til å oppleve en himmel med flammende solnedganger, som liker de man ser på den afrikanske savannen. Nattehimmelen er uten storbyens lysforurensing, og stjernene lyser opp nattens sceneteppe. De mange klippene inviterer til en klatretur, og dere kan jakte på frodige oaser i de ellers tørre landskapene i parken. Denne parken ligger der den sørlige Coloradoørkenen og den nordlige Mojaveørkenen møtes.

Hvor: Joshua Tree National Park ligger i det sørøstlige California og kun 2,5 time øst for Los Angeles. 

Best til: Gåturer, camping, sightseeing og stjernekikking. 

Når: Våren og høsten.  

Overnatting: Velg evt. kun en natt i området, hvis dere er på vei fra Los Angeles til for eksempel Grand Canyon.

Grand Canyon National Park, Arizona
Grand Canyon National Park, Arizona

Alle kløfters mor: 

Grand Canyon National Park, Arizona 

Det finnes ikke nok superlativer til å beskrive Grand Canyon og det synet som slår dere når dere står ved kanten for første gang. Kløften i seg selv er en stor geologisk tidskalender. Kløften er overveldende i sin størrelse, imponerende i sine formasjoner og vakker med sine farger - spesielt ved soloppgang og solnedgang. I tillegg til sine utfordrende og herlige vandremuligheter.

Det er enkelt å få fine bilder her, spesielt ved soloppgang og solnedgang. Parken er hele 4.944 km2, med høydemeter på 1.350. Langt der nede vil dere også se Coloradoelva, som slanger seg gjennom de oransje klippesidene. 

Hvor: Grand Canyon National Park ligger i den nordlige delen av Arizona. Grand Canyon Village er 2,5 timer nord for Sedona og korte 5 timer øst for Las Vegas. 

Best til: Gåturer, vandring, camping og sightseeing. 

Når: Best å besøke i perioden april til juni og september til november, men også mulig i juli og august. Men vær oppmerksom på varmen i sommermånedene.  

Overnatting: Minst en natt, så dere har tid til både solnedgang og soloppgang.

Bryce Canyon National Park, Utah
Bryce Canyon National Park, Utah

Også kalt for ”Lille Grand Canyon”: 

Bryce Canyon National Park, Utah 

Fargene er rød-oransje og landskapet er tørt og barsk, men likevel finner furutrærne små oaser å gro i, som overrasker de besøkende når det plutselig dukker opp trær mellom klippesidene.

Ikke gå glipp av en kort eller lang tur i Bryce Canyon National Park. Parken har ikke så mange høydemeter som Grand Canyon, og den har flere stier som innbyr til kortere turer. Se for eksempel klippeformasjonen Thor’s Hammer fra Navajo Loop Trail.  

Hvor: Bryce Canyon National Park ligger i den sørvestlige delen av Utah og kun 1,5 time fra Zion National Park. 

Best til: Vandring, camping og sightseeing. 

Når: Best å besøke i perioden april til november.  

Overnatting: Gjerne to netter, så det er tid til å gå en av de mange vandreturene i området.

Zion National Park, Utah
Zion National Park, Utah

Parken med de loddrette klippeveggene:  

Zion National Park, Utah 

Loddrette oransje klippesider rammer inn Zion National Park, med en frodig grønn dal med Virgin River som vannkilde. I motsetning til Bryce Canyon og Grand Canyon, så er dere her mesteparten av tiden nede i kløften.

Det er ikke mulig å kjøre selv i de største delene av Zion Canyon, men en gratis buss bringer dere rundt. Med bussen tar det 45 min. hver vei, så hvis dere er presset på tiden, kan dere bruke bussen som en ”ren sightseeingtur”, samtidig som dere stadig får et godt inntrykk av Zion National Park. 

Det er 8 stopp fra besøkssenteret til Temple of Sinawava, hvor Riverside Walk begynner, og dere kan fortsette inn i The Narrows, hvor dere kan gå videre langs Virgin-elva. Vannet stiger mer og mer ettersom avstanden mellom klippesidene blir mindre og mindre. Dere kan gå av bussen etter behov for å gå litt innimellom.

Kjører dere bil eller bobil øst ut av parken, får dere noen svinger og tunneller langs kanten av kløften, og fra Canyon Overlook Trail får dere en helt spesiell utsikt, hvor dere kikker mot vest utover en liten del av den store dalen.  

Ikke gå glipp av The Narrows, Angels Landing, Canyon Overlook Trail, Riverside Walk, Zion Canyon Scenic Drive og Observation Point når dere besøker Zion National Park.

Hvor: Zion National Park ligger i det sørvestlige hjørnet av Utah og 3 timer nordøst for Las Vegas. 

Best til: Vandring, klatring, camping og sightseeing. 

Når: Best å besøke i perioden april til oktober. 

Overnatting: Gjerne en natt, men kniper det med tiden, så kan den evt. droppes.

Death Valley National Park, California
Death Valley National Park, California

USA’s ”hotteste” park:  

Death Valley National Park, California

La oss bare si det med det samme: Dette stedet er noe av det varmeste som finnes på kloden, så vurder grundig om dere har lyst til å utforske dette spennende og meget levende stedet, selvom parkens navn er Death Valley. Det meste av parken ligger helt ned til 86 meter under havets overflate, men for å besøke parken skal dere kjøre over fjellkjeder.

De besøkende blir svært overrasket over hvor mye liv, mennesker, dyr og planter, som finnes i Death Valley National Park. Det historiske Mission 66 Museumet, med originale utstillinger fra 1960-tallet, har fått et realt ansiktsløft. De nye utstillingene i Furnace Creek Visitor Centre handler om den mørke nattehimmelen, minedriftens historie, de geologiske trekkenee og gjenstander fra Timbisha Shoshone-folket, som hadde sitt hjemsted innenfor nasjonalparkens grenser.

Hvor: Death Valley National Park ligger i California, øst for Sierra Nevada-fjellen på grensen til Nevada. Gode 2 timer nordvest for Las Vegas og 5 timer nordøst for Los Angeles. 

Best til: Vandring, camping, sightseeing og stjernekikking. 

Når: November til april.  

Overnatting: Velg evt. en natt i området, hvis dere er på vei fra Las Vegas til for eksempel Yosemite National Park.

Sequioa & Kings Canyon National Park, California
Sequioa & Kings Canyon National Park, California

Hjem til USA’s giganter 

Sequioa & Kings Canyon National Park 

Vi mennesker blir små når vi står ved siden av et gigantisk Sequioa-tre. Og det største er General Sherman. Treet er 84 meter høyt og opp til 11 meter i diameter. Sherman er verdens største nålevende tre og har stått her siden før det romerske imperiumet satte rot. Treet menes å være mellom 2.300 og 2.700 år gammelt. Og det står stadig rett som en ung mann. 

Enorme fjell, dype kløfter, store klippehuler og verdens største trær viser mangfoldigheten av landskap, liv og skjønnhet i Sequioa og Kings Canyon National Parks. To nasjonalparker som henger sammen på vestsiden av de sørlige Sierra Nevada-fjellene. Flere hundre kilometer med vandrestier gjennomsyrer parkene og byr på noe for både den avslappede besøkende, og for den som liker å gå ekstra lange turer. Pacific Crest Trail, som går 4.270 km fra den mexikanske grensen til den kanadiske grensen, løper også gjennom parkene. 

Hvor: Sequioa & Kings Canyon National Parks ligger i Sierra Nevada-fjellene i det sentrale California. Gode 3,5 timer nordøst for Los Angeles og 4 timer sørøst for San Francisco. 

Best til: Gåing, vandring, klatring, camping og sightseeing. 

Når: Mai til september.  

Overnatting: En til to netter i eller ved parkene, så dere har minst en hel dag til å oppleve området.

Yosemite National Park, Wyoming
Yosemite National Park, Wyoming

USA’s mest ikoniske park: 

Yosemite National Park, California

Yosemite er en av USA’s mest ikoniske parker. Parken er en lekeplass med utallige muligheter, og gir de besøkende et imponerende samspill av dype daler, høye trær, granittopper, fossefall som på våren virker utømmelige, samt enger eksploderer av blomster i den korte alpine sommeren. Yosemite National Park er en meget populær og velbesøkt park. Da parken ligger relativt tett på San Francisco, er det spesielt fredag til søndag og i helligdager mange besøkende fra storbyen. 

I Yosemite National Park er det viktig å at dere besøker de høye trærne i Mariposa-området, og at dere går eller kjører til Glacier View Point for å nyte utsikten over store deler av parken, og selvsagt Half Dome. Dere bør utforske Yosemite Valley og alle fossefallene, nyte Tunnel View Outlook, samt ta dere tid til Highway 120 og Tuolumne Meadows. Når dere forlater Yosemite-parken, er det en god sjanse for at dere mentalt begynner å planlegge deres neste besøk. 

Hvor: Yosemite National Park ligger i Sierra Nevada-fjellene i det sentrale California. Gode 3 timer øst for San Francisco. 

Best til: Gåing, vandring, camping og sightseeing. 

Når: Våren til høsten. Yosemite Valley er normalt åpen hele året, mens Tioga-passet kan være stengt fra sen høst til sen vår.  

Overnatting: Minst to netter og helst tre, så dere har tid til å utforske denne skjønne parken. Dere kan evt. droppe den ene natta, hvis dere er på vei videre og for eksempel bruker det meste av en dag på å kjøre highway 12 over Tioga-passet. Velg alternativt overnattinger litt øst og vest for parken.

Zion National Park. Veien til Mt. Carmel Junction, Utah
Zion National Park. Veien til Mt. Carmel Junction, Utah

Mer inspirasjon til reisen 

Vi har flere ruteforslag til en bilferie i USA, som kan inkludere alle de ovennevnte nasjonalparkene. Les mer om en bilferie i USA

Bli med på reiseforedrag eller webinar om USA 

Vil dere gjerne vite mer om hvilke muligheter og opplevelser som venter på dere på en reise til USA, så holder vi hos BENNS løpende forskjellige reiseforedrag og webinarer om USA. 

Les mer og meld deg på! 

Bryce Canyon National Park, Utah
Bryce Canyon National Park, Utah