Det kan være campingplasser som ligger i naturbeskyttede områder som for eksempel nasjonalparker samt provins- og territorie-parker eller skogdistrikter. 

Utover campingplasser ute i naturen, har Canada også de tradisjonelle uavhengige private campingplassene, som du kanskje kjenner fra Norge. Ofte vil de private uavhengige campingplassene også ligge i naturskjønne områder, men bare ikke i beskyttede naturområder. 

Icefields Parkway, Banff National Park, Alberta, Canada
Icefields Parkway, Banff National Park, Alberta, Canada

Hvilke typer campingplasser kan du forvente i Canada? 

Campingplassene i Canada kan grovt inndeles i fire kategorier: 

  • Rasteplasser og gratis plasser 
  • Naturcamping uten fasciliteter 
  • Naturcampingplasser med fasciliteter  
  • Private campingplasser
Rocky Mountains, Alberta, Canada
Rocky Mountains, Alberta, Canada

Rasteplasser og gratis plasser 

Det er langt ifra alle rasteplasser du må tilbringe natten på, men det er rasteplasser langs landeveier, hvor det er lovlig, akkurat som at det i noen butikker som Walmart, Target, Cabelas og lignende butikker er greit å sove over. Spesielt i den nordlige delen av Canada, er ikke kanadierne så strenge med restriksjoner. 

I Canada kan det være gratis plasser, som går under betegnelsen ”dispersed camping” eller ”recreation site”, hvor det i et gitt område er noen gratis plasser til bobil. Du skal dog være ganske heldig for å få noen form for fasciliteter her, som vann, toalett osv. Det kan eksempelvis være ifm. skogdistrikter og BC Hydro, som har rekreative områder ved demninger. 

Camping i Manning Provincial Park, British Columbia, Canada
Camping i Manning Provincial Park, British Columbia, Canada

Naturcamping uten fasciliteter 

Dette er offentlig eide jordområder eller campingplasser i naturen med et noenlunde jevnt område. Du kan for eksempel finne trebenker og bord her, samt et bålsted og en utedo i nærheten. Denne typen offentlige naturcampingplasser kan du blant annet finne i provinsparker, nasjonalparker og andre beskyttede naturområder i Canada. Det kan for eksempel være offentlig eide landområder langs Rocky Mountains i Alberta, hvor det er tillatt å campe hvis du har et "Public Lands Camping Pass".  

Kanadiske statsborgere kan campe på ”crown land” hvor som helst opp til 21 dager i et kalenderår. Campere som ikke er kanadiere, skal kjøpe en campingtillatelse. Dette reguleres i provinsene, og pris og regler kan derfor variere.  

Overnattingsform, regler og pris flyter litt sammen mellom kategori 1 og 2: Rasteplasser og gratisplasser samt naturcamping uten fasciliteter. 

Lake Minnewanka, Banff National Park, Alberta, Canada
Lake Minnewanka, Banff National Park, Alberta, Canada

Naturcampingplasser med fasciliter 

Dette er campingplasser i naturen, hvor du kan bo med bobilen. Her vil det ofte være trebenker og bord, samt bålplass. Hvis du er tidlig ute, eller "heldig" så kan det også være strøm på plassen, men det er snakk om svært få plasser i denne kategorien. I området vil du ofte også finne spyletoalett, dusjer og dumpstations til kloakkvann. Denne typen "offentlige" naturcampingplasser kan du finne i blant annet provinsparker, nasjonalparker og andre beskyttede naturområder i Canada.

Bow Valley Parkway, Banff National Park, Alberta, Canada
Bow Valley Parkway, Banff National Park, Alberta, Canada

Private campingplasser 

De fleste private campingplasser i Canada er uavhengige og ofte eid av familier. Noen få av denne typen campingplasser, er med i den amerikanske kjeden KOA (Kampground of America), som primært er et markedsføringssamarbeid som også stiller krav til en bestemt standard. Utover dette, er det mange flotte private/uavghengige campingplasser - men det er stor forskjell på standarden. 

På noen private campingplasser kan det være en del fasciliteter, som svømmebasseng, minigolf, en liten kiosk og liknende. Det er ikke alle private campingplasser det er mulig å booke plass på online, men hvor du heller skal ringe eller skrive til dem. Ofte brukes uttrykket RV Parks om de private campingplassene som primært er for bobiler.

Athabasca Falls, Icefields Parkway, Jasper National Park, Alberta, Canada
Athabasca Falls, Icefields Parkway, Jasper National Park, Alberta, Canada

Hvordan finner du campingplassene? 

Det er flere fine hjemmesider og apper, hvor det er mulig å finne campingplasser i Canada. Sjekk for eksempel https://www.allstays.com for å finne en campingplass. 

Hvor kan du bestille campingplassene? 

Det er ikke alle plasser du kan bestille hjemmefra. Noen kjører førstemann til mølla prinsippet. De campingplassene du kan booke, kan du eventuelt finne her: 

I nasjonalparkene: https://reservation.pc.gc.ca  

I provinsparkene og territoriene: Hver provins og hvert territorie i Canada har sitt eget bookingsystem, for eksempel i British Columbia: https://bcparks.ca/reserve og i Alberta: https://albertaparks.ca  

Hos Kampgrounds of America: Finnes også i Canada. Les her.

De private campingplassene: På https://www.allstays.com kan du finne campingplasser, se deres hjemmeside og sjekke om booking er mulig

Bow Lake, Icefields Parkway, Banff National Park, Alberta, Canada
Bow Lake, Icefields Parkway, Banff National Park, Alberta, Canada

Bli med på webinar om Canada 

Vil dere gjerne få mer kunnskap om hvilke muligheter og opplevelser som venter på dere i Canada, så holder vi i BENNS løpende online reiseforedrag om Canada. 

KLIKK HER, les mer og MELD DERE PÅ!