Men hvor kan du så overnatte, hvis din ferie på New Zealand skal være i en bobil? Overordnet kan ”camping” i New Zealand inndeles i tre kategorier. 

  • Responsible freedom camping: Gratis camping, men med ansvar. 
  • DoC campingplasser: Offentlige naturcampingplasser med få eller ingen fasiliteter.
  • Holiday Parks: Ofte privateiede uavhengige campingplasser med få eller mange fasiliteter. 
Abel Tasman National Park på Sørøya på New Zealand
Abel Tasman National Park på Sørøya på New Zealand

Responsible "freedom camping” på New Zealand 

New Zealand var i mange år kjent for ”freedom camping”, hvor det var tillatt å campe nesten overalt i det naturskjønne landet. ”Freedom camping” er når du bor på offentlig eide områder, hvor det er greit å overnatte, selv om stedet ikke er en annerkjent campingplass. Det er mer enn nok ”freedom plasser" rundt om på New Zealand. Du kan finne dem ved strender, sjøer og skoger, ofte med en spektakulær utsikt. 

Det er fortsatt mulighet for ”freedom camping”, men dog med litt flere restriksjoner enn før, og vi skal være enda mer ansvarlige.  Det blir omtalt som ”responsible freedom camping” – ”it is free of charge, but it is not free of responsibility”. 

Regler for ”responsible freedom camping” på New Zealand: Fjern avfall og etterlat campingplassen ren og pen. Bruk toalettet i bobilen din eller et offentlig toalett. Beskytt miljøet og bruk gjenbruksfasiliteter. Tømming av toalett og kloakkvann skal foregå på såkalte ”dump stations”.  

Det er over 500 ”responsible freedom camping” steder New Zealand, og er du en frihetselskende campist, som gjerne vil prøve ”freedom camping”, skal du følge reglene og forskriftene over.

Kjør-selv ferie i bobil på Sørøya på New Zealand
Kjør-selv ferie i bobil på Sørøya på New Zealand

Department of Conservation (DoC) campingplasser 

Department of Conservation (DoC) tilbyr campingmuligheter i mange av de naturbeskyttede områdene på hele New Zealand. Wairua (ånden) på DoC campingplasser er – at du både gir og får.  

Du får naturfordypelse med autentisk, ”back-to-basics” camping, men du skal samtidig passe på de vidunderlige stedene, hvor du kan bo. Det er flere typer DoC ”campingplasser”: 

Betjente plasser: Her kan du finne en lang rekke servicefasiliteter som skylletoalett, kjøkken med kokemuligheter og dusjer med varmt vann. Denne type plass kan forhåndsbestilles gjennom DoC. 

Utsiktsplasser: Disse er ofte svært etterspurte. Kan være ved kysten. Disse plassene har ofte toalett, drikkevann, grill, dusjer med kaldt vann. Denne type plass kan forhåndsbestilles gjennom DoC. 

Standardplasser: Begrenset utvalg av fasiliteter, for eksempel utedo eller komposttoalett, mulighet for drikkevann, og noen kan ha dusjer med kaldt vann, grill og fasiliteter til avfallssortering. Disse campingplassene kan generelt ikke bookes. 

Simple-plasser: Du skal være selvforsynende for å bo på disse campingplassene, med simple toalettfasiliteter og vann som kommer fra en beholder, sjø eller strøm. Simple-campingplasser kan generelt ikke bookes.

Bay of Islands på Nordøya på New Zealand
Bay of Islands på Nordøya på New Zealand

Holiday Parks (inkl. TOP 10 Holiday Parks)

Holiday Parks (tradisjonelle campingplasser) har normalt en god plassering og en flott utsikt. Her kan du finne noen av New Zealands fineste campingplasser med alle fasilitetene du har bruk for. Normalt finner du Holiday Parks nær byområder og i nærheten av populære attraksjoner. Holiday Parks på New Zealand er ofte perfekt for familier, da de normalt har lekeplasser, oppvarmede badebasseng, trampoliner og grill. Ofte har de også felles spiseområder og en hyggelig fellesstue med blant annet TV. 

På New Zealand finnes det en campingkjede med høy standard på campingplassene. Navnet på kjeden er TOP 10 Holiday Parks, som har 45 campingplasser, som gjerne har mange fasiliteter og er av svært høy standard.

Ferie i bobil på New Zealand
Ferie i bobil på New Zealand

Hjelp til å finne en campingplass på New Zealand 

På New Zealand finner du flere gode hjemmesider og apper, som kan være til stor hjelp i ditt søk etter de overnattingsstedene du gjerne vil ha. 

Department of Conservation campingplass 

Finn alle de beste DoC-campingplassene på New Zealand på Department of Conservation sin hjemmeside. DoC administrerer mer enn 200 campingplasser spredt utover landet. 

KLIKK HER og les mer om og finn en DOC campingplass 

Finn ”freedom camping” i New Zealand på nett eller i apper

Rankers, Camper og WikiCamp er tre gode steder å finne steder hvor du kan ”freedom” campe. 

Rankers app 

Rankers camping NZ har eksistert siden 2006. De samler inn og oppdaterer løpende med informasjon om campingmuligheter på New Zealand. 

KLIKK HER og les mer på Rankers og last ned appen  

CamperMate Australia & New Zealand app 

Las ned CamperMate gratis, hvor du kan finne campingplasser, toaletter og dumpstations. Det er også ekstra info fra andre reisende med deres erfaringer, i tillegg til info om hvor du kan finne wifi.

KLIKK HER og les mer om CamperMate og last ned appen

Wiki Camps New Zealand app 

Du kan laste ned innholdet og behøver ikke internett for å finne info om campingmuligheter på New Zealand. KLIKK HER

TOP 10 Holiday Parks 

KLIKK HER og les mer om TOP 10 Holiday Parks

Fiordland National Park på Sørøya på New Zealand
Fiordland National Park på Sørøya på New Zealand

Bli med på webinar om New Zealand

Vil du vite mer om reiser til New Zealand, så holder vi i BENNS løpende reiseforedrag og webinarer om New Zealand. KLIKK HER og les mer.