Her finner du fem nasjonalparker som ikke ligger på den helt vanlige ruten, men som er verdt å kjøre litt lengre etter. De fem nasjonalparkene kan kort beskrives som:  

  1. Den kulturelle
  2. Den med buene 
  3. Den mest markante i landskapet  
  4. Den første av de alle
  5. Den hvor dere kan kjøre i over 3.000 meters høyde

Det er ikke så mange tenker på akkurat disse fem nasjonalparkene, når man planlegger en reise til USA. Men alle parkene byr på hver sine fantastiske naturopplevelser, som enkelt kan kombineres på en kjør-selv-ferie i USA.

Parkene ligger i det sentrale USA, i og ved de amerikanske Rocky Mountains, USA’s ryggrad, som løper fra New Mexico i sør til Montana i nord. Velg evt. en rute fra Las Vegas til Denver, hvor du opplever Mesa Verde, Arches, Grand Teton, Yellowstone og Rocky Mountain-nasjonalparkene.

Guide til de 5 amerikanske nasjonalparkene ved Rocky Mountains
Guide til de 5 amerikanske nasjonalparkene ved Rocky Mountains

Et ruteforslag med besøk i de nevnte nasjonalparkene kan se slik ut: Las Vegas – (1) Mesa Verde National Park – (2) Arches National Park – (3) Grand Teton National Park – (4) Yellowstone National Park – (5) Rocky Mountain National Park – Denver.

Dette ruteforslaget er perfekt for en tur både i bobil og i bil.

Mesa Verde National Park i Colorado
Mesa Verde National Park i Colorado

Pueblo-folkets park: 

Mesa Verde National Park, Colorado 

I gode 700 år (fra år 600 til 1300) bygde og lagde forhistoriske pueblo-folk et blomstrende samfunn på ”hyller” af klippesidene i områdets dype kløfter i Mesa Verde. I dag beskytter nasjonalparken den rike kulturarven fra 26 landsbyer (”pueblos” på spansk) og lokale stammer, og her kan du få en spektakulær innsikt i fortiden blant områdets opprinnelige folk. Du bør heller ikke gå glipp av en guidet tur med en park ranger til Cliff Palace pueblo’en. 

Parken er et UNESCO verdensarvssted, og fordi området og naturen er beskyttet, så er Mesa Verde hjemsted for flere endemiske plantearter, som ikke finnes noen andre steder på jorda. Pueblo-folket i Mesa Verde er forfedrene til de moderne pueblo-folkene i Hopi-landsbyerne i det nordlige Arizona og folkene i Zuni, Acoma, Laguna og Rio Grande pueblos i New Mexico. 

Hvor: Mesa Verde National Park ligger i den sør-vestlige delen av Colorado. Det er en 6 timers kjøretur fra Salt Lake City (Utah), 9 timer fra Las Vegas (Nevada) samt 7 timer fra Denver (Colorado).
Best til: Vandring, kultur, camping og sightseeing.
Når: På slutten av våren til tidlig på høsten.
Overnatting: To netter i eller ved parken.

Delicate Arch i Arches National Park i Utah, USA
Delicate Arch i Arches National Park i Utah, USA

Buernes nasjonalpark:  

Arches National Park, Utah 

På et besøk i Arches, vil du oppleve et landskap fullt av farger og landskapsformer, som du ikke finner i resten av verden. Arches National Park har mer enn 2.000 sandstensbuer, hundrevis av klippespisser og gigantiske klipper, som balanserer som sirkusartister. Dette røde klippelandskapet vil forbløffe deg med sine formasjoner, gi deg energi når du går på herlige stier og inspirere deg med sine magiske solnedganger. 

Hvor: Arches National Park ligger i den østlige delen av Utah. Det er en kort 4 timers kjøretur fra Salt Lake City, 5,5 timer fra Denver (Colorado) og 7 timer fra Las Vegas (Nevada).
Best til: Vandring, seiling, camping og sightseeing.
Når: April til juni og september til oktober. Det er også mulig å besøke parken i juli og august, men vær oppmerksom på varmen.
Overnatting: To netter i eller ved parken.

Grand Teton National Park i Wyoming, USA
Grand Teton National Park i Wyoming, USA

USA’s flotteste scene: 

Grand Teton National Park, Wyoming 

I det vestlige Wyoming, litt sør for Yellowstone, ligger nasjonalparken Grand Teton. Her har den amerikanske naturen samlet en flott ”skyline” av fjell i USA, som kan vekke missunnelse hos selv de største og mest selvsikre storbyene.  

Den ikoniske fjellkjeden, Grand Tetons, står majestetisk og speiler seg i Jenny, Jackson og Leigh Lake. Foran sjøene går bison i prærielignende omgivelser, noe som gir Wyoming en herlig cowboystemning. Naturen har rett og slett skapt en fantastisk scene med vakre og levende kulisser.

En av USA’s hyggeligste og mest sjarmerende byer, Jackson Hole, ligger i nærheten av nasjonalparken. 

Hvor: Grand Teton National Park ligger i den vestlige delen af Wyoming. Der er en god 5 timers kjøretur fra Salt Lake City i Utah.
Best til: Vandring, seiling, fisking, camping og sightseeing.
Når: Mai til oktober.
Overnatting: To netter i eller ved parken.

Yellowstone National Park i Wyoming, USA
Yellowstone National Park i Wyoming, USA

Verdens første nasjonalpark: 

Yellowstone National Park, Wyoming 

Med sine dramatiske topper og uberørte sjøer er Yellowstone National Park et paradis for utendørsentusiaster. Flerfargede termiske bassenger virvler rundt varme kilder; grønn skog vifter over enorme enger; og spennende geysire sender søyler av dampet vann mot himmelen. 

Med så mye uspolert naturlig skjønnhet, er det ikke rart at alle mistenkte John Colter (en speider for de to oppdagelsesreisende Lewis og Clark) i 1807 å pynte litt for mye på historien, da han som den første beskrev Yellowstones geotermiske fenomener. 

I dag er der ingen tvil om at parken er ekstraordinær. Mens du drar på oppdagelse i den 9.000 km2 store parken med fjell, kløfter, geysire og fossefall, skal du være klar for å dele veier og stier med noen av de lokale - som bisoner, elger, og noen ganger også svart- eller brunbjørn. I Yellowstone må du ikke gå glipp av Lamar Valley, som er USA’s svar på den dyrerike Serengeti-parken i Tanzania. 

Hvor: Yellowstone National Park ligger i det nordvestlige hjørnet av Wyoming. Det er en god 6 timers kjøretur fra Salt Lake City i Utah og 2 små timer fra Bozeman i Montana.
Best til: Vandring, seiling, camping og sightseeing.
Når: Slutten av mai til starten av oktober.
Overnatting: To til tre netter i eller ved parken. Gjerne flere hvis tiden tillater det.

Rocky Mountains National Park i Colorado, USA
Rocky Mountains National Park i Colorado, USA

Kjør i parkens alpine områder: 

Rocky Mountain National Park, Colorado 

Den største attraksjonen i de nordlige Rocky Mountains i USA er Rocky Mountain National Park. Parken rommer en overflod av muligheter for fjellglade gjester, inkl. mer enn 500 km vandrestier som krysser alpine engområder, store fossefall og går langs betagende sjøer, helt til toppen av fjell som er høyere enn 3.000 m.o.h.  

Rocky Mountain National Park er ikke stor, men fortsatt veldig populær, da den ligger nær Denver, Colorados største by. 

Nasjonalparkens styrke er de alpine områdene som strekker seg over tregrensa. Du kan glede deg til en flott kjøretur på den 77 km lange Trail Ridge Road, som går over tregrensa. De kjøreglade gjestene får en veldig fin utsikt over fjell og høyland. Hjort, sau, svartbjørn og prærieulver er en del av nasjonalparkens dyreliv.  

Hvor: I den nordlige delen av Colorado, men kun 1,5 time fra Denver.
Best til: Gåing, vandring, backpacking, klatring, camping og sightseeing.
Når: Mai til oktober.
Overnatting: To netter i eller ved parken.

Trail Ridge Road i Rocky Mountain National Park i Colorado, USA
Trail Ridge Road i Rocky Mountain National Park i Colorado, USA

Mer inspirasjon til reisen 
Vi har kjør-selv ruteforslag, som kan inkludere alle de ovennevnte nasjonalparkene.
Se mer her om kjør-selv ferie i USA.
KLIKK HER OG LES MER