Dyrelivet i Afrika er noe for seg selv med over 1100 dyrearter og over 2500 fuglearter. På safari i Afrika kan du med andre ord oppleve et mangfoldig og unikt dyreliv som blant annet 'the big five', gepard, sebra, gnu, sjiraff og antiloper. 

Tørste dyr langs vannkanten
Tørste dyr langs vannkanten

The Big Five

De velkjente 'big five' består av løve, neshorn, elefant, leopard og bøffel, og det er spesielt disse fem dyrene som folk ønsker å se når de er på safari i Afrika. Uttrykket 'the big five' kommer fra gammelt av og i forbindelse med jakt, da disse fem dyrene er de vanskeligste og farligste å jakte. 

Den majestetiske løven
Den majestetiske løven

Løve

Løven er det nest største kattedyret i verden, og er majestetisk og mektig. De er et symbol på styrke og mot. Løven er den mest sosiale kattetypen, og de lever i grupper kalt "prides" som normalt sett består av opptil 3 hannløver, et dusin med hunnløver og barna deres som kalles for "cubs".

En løve kan bli opp til 10-14 år gammel i naturen, veie rundt 180 kg (hannløve) og 130 kg (hunnløve) og kan bli 3 meter lang. Visste du at man kan høre løvens brøl hele 8 km borte? 

Løven er dessverre i risiko for å bli utryddet, og i dag lever det kun 20.000 ute i det fri. 

Neshorn
Neshorn

Neshorn

Det finnes to typer neshorn i Afrika - sort neshorn og hvitt neshorn. Begge artene er dessverre utrydningstruet. Neshornet kan bli 50 år gammel, og lever som regel alene. De lever på åpne savanner og dietten består av gress, krattskog og trær. De er mest aktive om natten og sover om dagen. 

Elefantflokk i Tanzania
Elefantflokk i Tanzania

Elefant

Elefanten er verdens største pattedyr som lever på land, og en elefant kan bli hele 5-6 tonn (!) og har en lengde på mellom 6-7,5 meter. De store ørene brukes til å regulere varmen, og snabelen har flere funksjoner som kan brukes til å spise mat, drikke vann og sprute med når de trenger å bli avkjølt. Elefanter lever i flokk og de har et sterkt bånd mellom seg, så når et medlem dør så sørger de. De har et godt minne og et utpreget følelsesliv. En elefant bruker normalt mellom 12 og 18 timer i døgnet på å spise, og dietten består av gress, blader og frukt.

Det finnes to typer elefanter i Afrika - savanneelefanten og skogselefanten. I dag er det cirka 415.000 elefanter igjen i Afrika.

En leopard oppe i trærne
En leopard oppe i trærne

Leopard

Leoparden er den av de 'big five' som er vanskeligst å spotte. Det er ikke uten grunn da leoparden er kjent for å være det mest hemmelighetsfulle og unnvikende kattedyret.

Bøffel i Okavango Delta, Botswana
Bøffel i Okavango Delta, Botswana

Bøffel

Den afrikanske bøffelen er endel av oksefamilien, og er det største oksedyret på dette kontinentet med en vekt på opptil 900 kg. Bøfler er hovedsakelig gressetere og foretrekker derfor steder med tett vegetasjon og med tilgang til vann. Ellers lever bøfler normalt sett i store flokker, og noen flokker kan bestå av så mange som 1000 stykker. 

 

Se alle våre safarireiser her.
Les mer om Afrika her.