23 10 23 80
Kontakt oss
23 10 23 80
Klikk her for tilbud

Få byer i Europa har opplevd en så turbulent tilværelse og voldsomme forandringer som Tysklands hovedstad, Berlin. Berlin har vært hovedstad for kurfyrstedømmet Brandenburg, kongeriket Preussen, det tyske keiserrike, Wimarrepublikken, Nazi-Tyskland og DDR (kun den østlige delen). Siden gjenforeningen 3.oktober 1990 er Berlin igjen hovedstad for hele Tyskland, men bybildet bærer stadig preg av sin forhistorie, og da særlig de 45 årene hvor Berlins østlige og vestlige del utviklet seg uavhengig av hverandre. Berlin huser i dag den tyske regjering og parlamentet, og er en av Tysklands 16 delstater. Byen er omgitt av delstaten Brandenburg og ligger ved elva Spree, kun 70 km fra den tysk-polske grensen. 

Historie og kultur i fokus

I løpet av sitt evig skiftende status har Berlin til stadighet spilt en vesentlig rolle i mange store verdenshistoriske begivenheter, og har etter gjenforeningen igjen blitt en av de viktigste kulturelle og politiske sentre i Europa. Byen er i seg selv et viktig trafikknutepunkt, og har utover det utallige verdenskjente kulturinstitusjoner og førsteklasses forskningssentre og universiteter. Berlin er en av de mest besøkte byene i Europa, og har opplevd en stigende interesse også fra boligkjøpere, spesielt på grunn av et særlig attraktivt prisnivå. Man får mye for pengene generelt i Berlin. Byen har i dag godt over 3,5 millioner innbyggere, som gjør den til den klart største byen i Tyskland. Berlin er spesielt kjent for en enorm befolkningsutskiftning. Siden gjenforeningen i 1990 har 1,7 millioner innbyggere forlatt byen, mens 1,8 millioner andre har kommet til. 

Verdensberømte museer

Berlin har et stort antall museer, mange av dem er svært berømte. De fleste av dem ligger på museumsøya, som ble dannet på kongelig ordre i 1842. I følge denne skulle den nordlige delen av Spree-øya omdannes til et 'område viet til kunst og gammel historie'. Kort tid etter ble Altes Museum og Neues Museum bygget, og i 1876 kom også Atle Nationalgalerie. Også Pergamon Museum, med Pergamonaltret, ligger på øya. 

5 must-sees i Berlin

Rekken av attraksjoner er uendelig lang, men her er en forsmak på de mest vesentlige ting man bør oppleve/besøke under et opphold i Berlin:

Brandenburger Tor

Byens store kjennemerke ligger ved den vestlige enden av Unter den Linden, på Parizer Platz, og ble bygget i perioden 1788-1791. På Parizer Platz finner man også det berømte hotellet Adlon Kempinski. Nær Brandenburger Tor ligger også det jødiske minnesmerke for Holocaust.

Rigsdagen

Ligger i umiddelbar nærhet av Brandenburger Tor, og huser i dag den tyske forbundsdag, det folkevalgte parlamentet. Husets store attraksjon er den kuppelformede toppen, hvorfra man får en enestående utsikt over byen.

Kürfürstendamm (Ku’damm)

Er Vest-Berlins ledende handlegate med flere stormagasiner som blant annet det berømte KaDeWe (ligger på Tauentzienstrasse, som er Ku’damms forlengelse). Dere bør absolutt gjøre et besøk her, spesielt opp til den verdensberømte matavdelingen, som er helt unik med sitt utrolig brede utvalg av allverdens mat. Det er også mulig å spise her, og nyte et godt glass Sekt, tysk musserende vin. Ved Kürfürstendamm ligger også den berømte Gedächtniskirche.

Alexanderplatz

En sentral plass i Berlin, med TV-tårnet som kjennermerke, og oppkalt etter den russiske zsar Alexander den første. Nær plassen finnes også mange historiske bygninger, blant annet den lille historiske oasen, Nicolai Viertel, og byens rådhus, Rotes Rathaus.

Berlinmuren, Die Mauer

Byens traumatiske landemerke som kjennetegner atskillelsen, som man fortsatt kan se spor av på visse steder i byen, blant annet ved Checkpoint Charlie i Friedrichstrasse.

Forslag til aktiviteter i Berlin

Det er mange måter å oppleve Berlin på, fra den klassiske sightseeing med buss og guide til den morderne utgaven med iPad Rally og Segway Tour. 

Sightseeing i Berlin

Klassisk sightseeing i Berlin
På de klassiske sightseeing-turene med buss og guide, blir dere tatt med rundt til toppattraksjonene i Berlin; Unter den Linden, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz, Brandenburger Tor m.m. Avhengig av ankomsttidspunkt er det en meget god idé å starte oppholdet i Berlin med en sightseeing, spesielt hvis dere ikke har vært her før.

Sightseeing med fokus
Hvis dere ønsker å konsentrere dere om et bestemt tema for sightseeingen, kan dette også la seg gjøre. Hvis dere ønsker å konsentrere dere om området rundt maktens sentrum, regjeringsbygningene, ”The Old Berlin – New Life, Historic and New Berlin” – er mulighetene mange. Berlin har mye å by på.

Berlin på sykkel
Hvorfor ikke oppleve Berlin på sykkel? Det er mulig å arrangere sightseeing i Berlin på sykkel. Som på de klassiske sightseeing-turene vil det selvsagt her også være med en guide på turen, og det gjøres stopp underveis. Turene foregår primært langs byens mange stier og gjennom parker.

iPad Rally i Berlin
Her opplever dere Berlin i mindre grupper med maks. 6 deltakere. I grupper skal dere selv finne veien rundt i Berlin ved hjelp av utleverte iPads og ledetråder for så å møtes igjen til slutt.

Utenfor Berlin
Hvis dere ønsker å komme litt ut av Berlin, vil det være en god idé å ta turen til Postdam, som ligger ca. 45 - 60 min. utenfor Berlin, i et vakkert område med innsjøer, skog og elven Havel. Her finner dere også Tysklands Versailles, slottet Sanssouci med dets fantastiske haver. 

Berlin er viden kjent for sine utallige kulturinstitusjoner og et meget variert kulturtilbud. Berlins teaterliv er kjent for sitt varierte tilbud fra de store nasjonale scenene til de mindre avant garde teatre. 

Kultur i Berlin

Bakgårdsteater
I hjertet av Berlin finner dere "Hackesche Höfe”, som er 7 sammenhengende bakgårder. Her finner dere Chamäleon-teatret, som holder til i et gammelt ”Ballroom”. Teatrets forestillinger skiller seg ut fra klassiske teaterforestillinger da de involverer både akrobatikk og dans kombinert med spennende scenografi, musikk og lyseffekter. Om det er ønskelig, kan det også arrangeres middag før teaterbesøket.

Blue Man Group
På Potsdamer Platz finner dere teatret hvor ”Blue Man Group” holder til. Et annerledes teater som både begeistrer og provoserer med kreativitet, humor og musikk.

Andre kulturelle aktiviteter
Ellers kan vi nevne ”Berliner Philharmonie”, ”Friedrichstadpalast”, ”Wintergarten Varieté”, som andre muligheter.  

Kanalcruise og båtturer i Berlin

Elven Spree renner gjennom Berlin, og en båttur på elva er en god og avslappende måte å nyte og oppleve Berlin på. Det tilbys forskjellige turer:

  • En 1 times tur, hvor deres seiler gjennom kanalene i det historiske sentrum og maktens sentrum.
  • En lengre tur på ca. 3 timer og 30 km, hvor turens høydepunkter er bl.a. ”Houses of Cultures”, ”Chancellery Office”, ”Reichstag”, ”Museums Insel”, ”Berliner Dom”, ”East Side Gallery”, ”Treptowers”, ”Potsdamer Plazt”, ”The Berlin Philharmonic”, ”Picture Gallery”, ”Bauhau”, samt Berlins mange, vakre broer.
  • Det er naturligvis også mulig å arrangere en båttur på Spree-elva, hvor dere også får nyte enten lunsj eller middag.    
  • Ønsker dere en helt unik båttur i Berlin, kan dere leie deres egen katamaran i ca. 3 timer, samt nyte kanapeer og et par glass champagne ombord.  

Restauranter i Berlin

Det finnes utrolig mange - og gode - restauranter i Berlin, for enhver smak og enhver lommebok.

Middag med utsikt
Ønsker dere å nyte en middag med utsikt over Berlin, så vil en middag i restauranten "TV-Tower" på Alexander Platz være et godt valg. Tårnet er 207 meter høyt, og i klart vær kan dere se ca. 80 km utover. Restauranten roterer 2 ganger i timen, så utsikten forandrer seg hele tiden.

En annerledes restaurantopplevelse
Ønsker dere lunsj eller middag i litt annerledes omgivelser, kan ”Restaurant Trofeo at Classic Remise” være en mulighet. Restauranten er innrettet i de gamle trikkedepotene fra 1899. Disse depotene overlevde 2.verdenskrig uten de altfor store skadene, og her finner dere også utstillinger av veteranbiler og vintage-butikker m.m.

Av andre restauranter kan vi nevne Restaurant Nolle, hvor Berlins fortid og nåtid møtes. I over 100 år huset disse lokalene Berlins første ølhus ”Der Franziskaner”.

Tysk mat
Restaurant Weihenstephaner, som serverer typisk bayersk mat, og – selvfølgelig - helt særegen øl. Restauranten ligger ved Häckescher Markt.

Trendy
Restaurant Aigner am Gendarmenmarkt er innrettet i Wiener-stil med art-nouveau møbler og er et meget populært og trendy sted, som området omkring Gendarmenmarkt generelt har utviklet seg til.

Prøvesmaking i Berlin

Ølsmaking
I Berlin er det mulig å arrangere ølsmaking på noen av de mange brygghusene i byen. På de fleste stedene er det mulig å kombinere ølsmakingen med enten lunsj eller middag. Av brygghus kan vi for eksempel nevne Hofbräu Berlin på Alexanderplatz og Brauhaus Südstern i Kreuzberg.

”Dine Around in the KaDeWe”
KaDeWe er en av verdens største stormagasiner, og i 6.etasje finnes en av verdens ledende gourmetavdelinger med et helt fantastisk utvalg av matvarer og drikkevarer fra hele verden. Her finner man ikke mindre enn 1300 slag oster, 1200 slag pølse- og skinkesorter, 400 slag brød og hele 3400 forskjellige viner. På brennevinshyllene finner dere alt fra Gammel Dansk til ukjente whiskeymerker fra Skottland, som de færreste har hørt om. Her kan det også arrangeres en guidet omvisning, inkludert noen smaksprøver på noen av delikatessene (3 snacks, 2 søtsaker og et glass cava (spansk champagne)).

Møter og konferanser i Berlin

Det er et utall av hoteller med møte- og konferansefasiliteter i Berlin. På grunn av den korte avstanden fra Norge er Berlin et opplagt godt valg for å holde møter og konferanser i utlandet. 

Vi er alltid klare for å hjelpe deg med å skreddersy opplegget for deres firmareise til Berlin. Ta kontakt med en av våre reiseeksperter for å starte planleggingen.

Hvorfor Berlin?

  • Kulturelt sentrum
  • Verdensberømte museer
  • Spennende historie
  • Ideelt for konferanser
Reiseekspert Ingunn kan hjelpe deg å skreddersy din firmareise eller gruppetur

Skreddersy din firmareise eller gruppetur til Berlin

Jeg kan hjelpe deg å skreddersy din firmareise eller gruppetur til Berlin

Vis resultater for: